Hoe kweek ik een reuzenpompoen zaad Atlantic Giant zaden kas bloem bestuiving voeding Plagron

Hoe kweek ik een reuzenpompoen?

Mij wordt regelmatig de vraag gesteld: hoe kweek je zo’n reus? Hieronder zal ik vertellen hoe je gemakkelijk een pompoen van 100 kg kan kweken. Met een beetje extra aandacht is het zelfs mogelijk om een pompoen van meer dan 600 kg uit je eigen tuin te oogsten. 

Atlantic Giant is het soort waaruit deze reuzen voortkomen, van deze soort zijn verschillende zaden beschikbaar. Zo ben ik begonnen met een paar zaden van de lokale tuinwinkel, maar daarmee bleven de resultaten teleurstellend. Toen ik een zaadje van de Nederlands kampioen wist te bemachtigen behaalde ik gelijk gewichten van boven de 100 kg. Bovendien zijn deze zaden significant groter dan de zaden die bij de groothandel te koop worden aangeboden. Grotere zaden resulteren in een snellere ontkieming en de grotere kiembladeren zullen voor een goede en krachtige start zorgen.

Goede grond

Voordat het zaadje de grond in kan, zal deze eerst geschikt moeten worden gemaakt voor het kweken van de pompoen. Een pompoenplant zal het beste groeien in een luchtige en voedingsrijke grond, daarom spit ik in oktober paardenmest op strobasis onder de grond, zodat de grond dan tot “rust” kan komen. Hiernaast heb ik afrikaantjes gepoot als groenbemester, die ik er ook onder spit. Wanneer de gehele tuin is omgespit breng ik er wormenmest bovenop die ik samen met de Supermix en Calciumkick van Plagron door de losse grond heen hark. Om ervoor te zorgen dat de wortels goed kunnen groeien en voldoende voedingstoffen op kunnen nemen, maak ik gebruik van loopplanken om te voorkomen dat de grond te ver aanzakt. 

Zaaien

Half april begin ik met het zaaien, maar omdat een pompoenplant niet tegen vorst kan moet deze zeker tot half mei in een kas worden opgekweekt. Voordat ik de zaden poot schuur ik de rand er voorzichtig af, zodat het zaadomhulsel makkelijker kan openbarsten en van de kiembladeren afgaat. Let hierbij wel op dat de onderkant, de puntige kant van de pit, niet geschuurd mag worden, want hieruit zal de wortel groeien. Na het verdunnen van de rand week ik de zaden acht uur voor in lauw water en poot ze dan in een 2-5 liter pot en laat de planten kiemen op het liefst 25 graden Celsius. Als de planten gekiemd zijn is het belangrijk dat de temperatuur en hoeveelheid licht in verhouding staan, want op deze manier voorkom je dat de plant doorschiet. 

Poten

Vanaf het moment dat de twee kiembladeren van de plant volgroeid zijn (zo’n 8-10 cm) en het derde blad zich begint te vormen, kan de plant in de volle grond gepoot worden. Hierbij geeft het derde blad, het eerste echte blad de tegenovergestelde groeirichting aan van hoofdstreng de plant. Naast vorst kan de plant ook niet tegen hagel en harde windstoten. De plant kan bijvoorbeeld worden opgekweekt in een kas, je kan ook een vliesdoek over de plant spannen. Dit is niet noodzakelijk. Het is in Nederland zelfs mogelijk om een pompoen van meer dan 600 kg in de openlucht te kweken. Omdat de planten veel voeding nodig hebben begin voeg ik vanaf het moment dat de plant in de grond staat terra grow toe. Dit bouw ik langzaam op om zo te voorkomen dat de wortels verbranden. 

De plant

Ieder blad maakt energie aan voor de groei van de pompoen, daarom is het van belang om een plant van 50 tot 100 vierkante meter te kweken. Een kleinere plant is mogelijk, maar dit zal wel betekenen dat de pompoen ook kleiner zal worden. Wanneer je wat minder ruimte hebt of niet zoveel ruimte kwijt wilt aan één pompoenplant, is het kweken van een reuzentomaat een leuk alternatief, want deze kun je al in een pot opkweken. Om ervoor te zorgen dat de pompoenplant snel de juiste grootte bereikt begeleid ik de hoofrank en de zijranken. Elk bladoksel zal weer een nieuwe rank vormen en een hechtingsrank. De ranken die uit de zijranken groeien, genaamd tertiaries, verwijder ik. Wanneer de plant de juiste grootte heeft knop ik de plant, zodat alle energie naar de pompoen gaat. Daarbij zal er in de okselknop een blad, een bloem en twee wortels gevormd worden. Om ervoor te zorgen dat de plant voldoende nutriënten op kan nemen bedek ik de bladoksels met grond om de wortelvorming te stimuleren. De plant zal veel water nodig hebben, daarom is het van belang dat de plant over voldoende wortels beschikt.

De pompoen

De pompoen laat ik aan de hoofdrank groeien wanneer deze ongeveer vier meter is. Er zitten twee soorten bloemen aan de plant: de mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn te herkennen aan het bolletje dat onder de bloem zit, dat zal uitgroeien tot een pompoen. Om er zeker van te zijn dat de bestuiving goed gaat en er geen kruisbestuiving plaatsvindt, haal ik enkele mannelijke bloemen van de plant af en hiermee bestuif ik de vrouwelijke bloem. Om te voorkomen dat er kruisbestuiving plaatsvindt, is het van belang om de bloemen dicht te knopen, zodat er geen bestuiving plaats kan vinden door insecten of de wind. Wanneer er één pompoen ter grootte van een voetbal op ongeveer zes meter van de stam aan de hoofdrank zit, haal ik de rest van de pompoenen weg om ervoor te zorgen dat alle energie naar één pompoen gaat. Om het rotten van de pompoen tegen te gaan kun je hem op een pallet laten groeien. Om te voorkomen dat de pompoen te vroeg rijpt, dek ik de pompoen af met een laken. Omdat de pompoen zo groot wordt, kan het gebeuren dat hij van de stengel scheurt. Door de pompoen elke keer voorzichtig een stukje van de stengel af te leggen zal dit minder snel gebeuren. Vanaf dit moment stop ik met de terra grow en begin ik met de terra bloom. Ben je benieuwd wat de pompoen weegt? Klik dan hier

Insecten en ziektes

Wanneer de plant alleen nog maar de kiembladeren heeft is deze erg gevoelig voor slakkenvraat, dit zal voorbij zijn wanneer de plant de eerste vijf echte bladeren heeft gevormd. Vanaf dit moment zal de plant wel vatbaarder worden voor bladluis. Ten slotte is meeldauw, ook wel de witziekte genoemd, de meest voorkomende ziekte op de pompoenplant. Dit kan een grote negatieve impact hebben op de groei van de pompoen. Meeldauw zal vooral bij warm en vochtig weer zichzelf snel verspreiden over de gehele plant. Een gezonde plant zal hier minder snel last van krijgen en daarom is de juiste hoeveelheid voeding en water van belang. Daarbij is het mogelijk om meeldauw preventief te bestrijden. Dit kan zowel conventioneel als biologisch. Voor een biologische preventie spuit ik elke week een mengsel 60% water en 40% halfvolle melk over de bladeren. De melk zal onder invloed van zonlicht omgezet worden in onder andere zuren die de groei van schimmels negatief beïnvloeden. Ik verwijder ook de zieke en oude bladeren om verspreiding te voorkomen. 

Geluk

Het blijft natuur en omdat het uiterste van de plant en pompoen wordt gevraagd, kan het snel fout gaan. Zo kan de pompoen zo hard groeien dat die letterlijk uit zijn voegen barst. Verder speelt het weer ook een belangrijke rol. Zo kan een hagelbui de gehele plant vernielen of een natte zomer ervoor zorgen dat de stengel van de plant gaat rotten. Om toch zeker te zijn van een goede oogst kweek ik een paar planten onder verschillende omstandigheden. Om die reden laat ik er een paar in een kas groeien en paar in de buitenlucht om mijn kansen te spreiden.  

Vragen

Wil je zelf een pompoen gaan kweken en ben je opzoek naar het juiste zaad, of heb je een vraag over het kweken van zo’n reus neem dan gerust contact met mij op.

OVER GIANTPUMPKINS.NL

Giantpumpkins.nl is dé Nederlandse website voor het kweken van reuzenpompoenen. Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met het kweken van pompoenen in een moestuin. Naast verschillende soorten en vormen die er te kweken zijn, zijn er ook veel verschillen in grootte. Na het zien van de Atlantic Giant op de verpakking van een van de pompoenzaden wilde ik ook een gigantische reuzenpompoen kweken. In 2022 heb ik mijn hobby uitgebreid met een heuse Pompoenerie ( lees verder).

BEN JE BENIEUWD NAAR HOE DE POMPOENEN
NU GROEIEN NEEM DAN EEN KIJKJE OP: