Pompoenrecepten

Wij hebben voor jullie een aantal lekkere pompoenrecepten uitgekozen! Uiteraard zijn er nog veel meer heerlijke recepten te vinden. Ga op onderzoek uit en ontdek wat voor lekkernijen te bereiden zijn met onze pompoenen.

Pompoensoep van de barbecue

Benodigdheden
• 1 pompoen (voor dit recept ongeveer een halve liter pompoenvlees)
• 2 el boter
• 3 el bloem
• 2 el hot currypoeder
• ½ liter groentebouillon
• ¼ liter slagroom
• 2 el sojasaus
• Zout en peper naar smaak

Bereiding
Maak de barbecue klaar voor indirect grillen, op ongeveer 175 graden.

Snij de pompoenen in tweeën of in vieren afhankelijk van hoe rokerig je de smaak wilt hebben.

Verwijder de draden en zaden en smeer de stukken in met olie (bijvoorbeeld olijfolie).

Leg de pompoen met de schil naar beneden op het rooster, weg van het voer. Doe de deksel op de barbecue en laat de pompoen gaar worden. Dit duurt ongeveer 30 tot 45 minuten, maar is ook afhankelijk van de pompoen. De pompoen is gaar als je er met een mes zonder weerstand in kunt prikken.

Haal de pompoen van de barbecue, laat het iets afkoelen en schep het vlees uit de schil en snijd in blokjes.

Smelt boter in een pan en voeg de bloem en currypoeder toe. Blijf roeren totdat alle klontjes weg zijn en het geheel schuimt. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe.

Doe de pompoen bij de bouillon en pureer het geheel met de staafmixer. Voeg de room toe.

Breng op smaak met sojasaus, peper en eventueel zout. Pas op, want de bouillon bevat ook al zout!

Bron: https://www.bbq-nl.com/gerookte-curry-pompoensoep

Gevulde spaghettipompoen

Benodigdheden
• 1 spaghettipompoen
• 300 gram gehakt
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• Zongedroogde tomaatjes
• 1 diepvriespak spinazie
• Champignons
• Geraspte kaas

Spaghettipompoen Tricolore

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snij de pompoen in de lengte doormidden en smeer hem royaal in met olijfolie en peper en zout.

Leg hem met de platte kant op een bakplaat voor ongeveer 30 minuten in de oven. Dit hangt af van de grootte van de pompoen.

Rul ondertussen het gehakt in een wok en voeg 1 ui, 2 teentjes knoflook en zongedroogde tomaatjes en eventueel champignons toe. Doe hierna een pak diepvriesspinazie erbij en verwarm dit langzaam.

Als de pompoen gaar is, schraap wat vruchtvlees eruit en voeg dit bij de vulling. Hierna verdeel je de vulling over de twee pompoenhelften en strooi er geraspte kaas over en zet het 20 minuten terug in de oven.

Bron: https://www.boerderijvanstee.nl/gevulde-spaghettipompoen.html

Pompoenpannenkoeken

Benodigdheden
• 500 gram pompoen
• 8 eetlepels bruine basterdsuiker
• Vanillesuiker
• Amandel essence
• 3 eieren
• 500 gram zelfrijzend bakmeel
• ¾ liter melk

Bereiding
Eerst kook je de pompoen in een pan met water, totdat je er met een vork doorheen kan prikken. Dan kan de pompoen geprakt worden.

Zelfrijzend bakmeel met de suiker mengen. In het midden een kuiltje maken en de eieren er in doen. Voeg de melk toe. Met een garde kloppen. De pompoen er in mengen en de vanillesuiker en de essence toe voegen.

In de koekenpan wat olie verhitten en het beslag er in doen.

Bron: https://www.boerderijvanstee.nl/pompoenpannenkoeken.html

Pompoenpastei met draadjesvlees

Benodigdheden
• 500 gram runder hacheevlees
• 3 eetlepels olie
• 2 gesnipperde uien
• 20 gram grof gehakte Italiaanse kruiden
• 1 runderbouillonblokje
• 1 pompoen van 400 gram
• 1 pak bladerdeeg
• 1 ei
• Ovenschaal
• Gedroogde bonen

Bereiding
Bestrooi het vlees met peper en zout. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de ui en kruiden toe en bak 1 minuut mee. Schep de bloem erdoor. Los het bouillonblokje op in 5 dl heet water en schenk bij het vlees. Roer goed, zodat een gebonden saus ontstaat. Breng het gerecht tegen de kook aan en laat het vlees op laag vuur in 2 uur met het deksel op de pan gaar stoven. Roer af en toe. Voeg de pompoenblokjes toe aan het vlees en warm ze 1 min. mee. Doe het gerecht over in een kom en laat een uur afkoelen.

Verwarm de oven voor tot 180 C.

Rol 6 plakjes bladerdeeg uit tot een grote deeg lap en bekleed hiermee de springvorm. Snijd eventueel overtollig deeg eraf. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en leg er aluminiumfolie overheen. Vul met gedroogde bonen en bak de bodem 15 min. voor in de oven. Verwijder bonen en folie.

Schep de saus in de vorm. Rol de rest van het bladerdeeg uit tot een ronde plak en dek hiermee de pastei af. Druk het deeg aan de randen goed op elkaar. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Maak kleine gaatjes in het deeg waaruit de stoom kan ontsnappen. Bak de pastei 45 min. in de oven tot het deeg mooi goudbruin en gaar is.

Bron: https://www.boerderijvanstee.nl/pompoenpastei-met-draadjesvlees.html

Pompoen-pecantaart

Benodigdheden
• 3 eieren
• 200 gram pompoenvruchtvlees
• 200 gram suiker
• 100ml ahornsiroop
• 0.5 tl kaneel
• 1 mespunt zout
• 200 gram pecan noten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vlaaivorm van 28 cm doorsnee in met boter. Klop de eieren los in een grote kom en meng het pompoenvlees, suiker, de ahornsiroop, de vanillesuiker, de kaneel en het zout erdoor.

Giet de massa in de voorbereide vlaaivorm en strooi de grofgehakte pecannoten erover. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de taart in ca. 40 minuten gaar. (steek een mes in het midden; als dat er weer schoon uitkomt, is de taart gaar.)

Laat ze afkoelen. Lekker met een flinke dot geklopte, gezoete slagroom.

Bron: https://www.boerderijvanstee.nl/pompoen-pecantaart.html

Zuid-Afrikaanse butternutsoep

Benodigdheden
• 1 rijpe flespompoen (geel/wit van buiten en oranje van binnen)
• 1 grote ui
• 1 groentebouillonblokje
• 750ml kokend water
• 100ml kookroom
• Kerriepoeder
• Margarine

Butternut flespompoen

Bereiding
Schil de butternut en haal de draden en zaden eruit. Snijd het ‘vlees’ van de butternut in kleine blokjes.

Hak de ui fijn en fruit de gehakte ui in ruim margarine. Strooi er rijkelijk kerriepoeder over. Los het bouillonblokje op in kokend water, doe het bij de gefruite ui in de pan en voeg de pompoenblokjes toe. Laat het een minuut of 15 koken.

Pureer de soep met de staafmixer en voeg tot slot ongeveer 100ml (of meer, indien gewenst) kookroom toe. Warm opdienen, garneren met wat vers gemalen peper en een takje bieslook.

Eet smakelijk!

Bron: https://www.boerderijvanstee.nl/zuid-afrikaanse-butternutsoep.html

Spaghettipompoen

Benodigdheden
• Een spaghetti pompoen van ongeveer 1.5kg
• Pastasaus

Spaghettipompoen Tricolore

Bereiding
In de oven
Verwarm de oven voor op 175-180C.
Snij de pompoen in de lengte doormidden, en haal de zaden en de zaadstrengen eruit.
Leg de pompoenhelften met de doorgesneden kant naar beneden in een flinke ovenschaal van ongeveer 30×23 cm.
Giet 1 cm warm water in de schaal.
Zet 45 minuten in de oven, of totdat de pompoen zacht is als je er met een vork inprikt.

Haal de pompoen uit de schaal en laat een beetje afkoelen
Schraap de binnenkant van de pompoen met een vork. Dan komen de strengen die op spaghetti lijken los.

In de magnetron
Snij de pompoen in de lengte doormidden, en haal de zaden en de zaadstrengen eruit.
Leg de pompoenhelften met de doorgesneden kant naar beneden in een ovenschaal.
Giet 4 eetlepels water in de schaal en dek het geheel af met plastic wrap.

In de magnetron zetten; 15 minuten op vol vermogen; (+/-5 minuten per pond) of totdat de pompoen zacht is als je er met een vork in prikt.
Haal de pompoen uit de schaal en laat een beetje afkoelen.
Schraap de binnenkant van de pompoen met een vork. Dan komen de strengen die op spaghetti lijken los.

In de stoompan
Snij de pompoen in de lengte doormidden, haal de zaden en zaadstrengen eruit.
Snij in stukken en leg met de schil er nog aan naar boven in de stoompan.
Onderste boven!
Een kwartiertje is genoeg voor 1 laag even in de gaten houden.

Hoe kleiner de stukken hoe korter de spaghetti draden.
Kook je de pompoen te gaar dan komen de spaghetti draden er niet mooi apart uit maar klonteren samen. Bovendien smaakt het dan wat zoetig.

Bron: https://www.boerderijvanstee.nl/spaghetti-pompoen.html

Pompoen uit de oven

Benodigdheden
• 1 kg pompoen
• 2 teentjes gepelde knoflook
• 3 el olijfolie
• 2 tl gemalen koriander
• 1 tl gemalen komijn
• 1 tl kaneelpoeder
• ½ tl chilipoeder
• Versgemalen peper
• Zout

Bereiding
Halveer de pompoen, verwijder de zaden en snijd de pompoen in parten van 3 cm dik.

Pers de knoflook boven de olie uit en roer er de koriander, de komijn, het kaneelpoeder, het chilipoeder en peper naar smaak door.

Leg de pompoenparten op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrijk ze rondom met de gekruide olie.

Bestrooi ze met zout naar smaak en rooster ze in een voorverwarmde oven (225°C) in ± 30 minuten gaar. Lekker met couscous en gehaktballetjes.

Bron: https://www.boerderijvanstee.nl/pompoen-uit-de-oven.html

Extra gevulde pompoensoep

Benodigdheden
• 700 gram pompoen
• 2 uien
• 1 theelepel olie
• 1 theelepel kerriepoeder
• 1 kruidenbouillontablet
• 2 laurierblaadjes
• 1 venkelknol
• 3 takjes peterselie
• 5 sprietjes bieslook
• Zout
• Peper

Bereiding
Maak de pompoen schoon. Verwijder de zaden en snij het vruchtvlees in stukken.

Maak de uien schoon en snij ze in stukken. Verhit de olie in een pan. Bak hierin de ui met kerriepoeder. Voeg de pompoen toe en bak nog ongeveer 2 minuten. Voeg het bouillontablet, 1 liter water en de laurierblaadjes toe. Breng het aan de kook en laat het een half uur zacht koken.

Maak intussen de venkelknol schoon en snij hem in gelijke dunne repen. Hak de peterselie en bieslook fijn. Haal de laurierblaadjes uit de soep.

Pureer de pompoen in de keukenmachine of met een staafmixer. Voeg extra water toe als de soep te dik is. Doe de venkelknol erbij en verwarm de soep nog ongeveer 5 minuten. Roer de peterselie en bieslook erdoor. Breng de soep op smaak met zout en peper. Eventueel gebakken spekjes toevoegen.

Bron: https://www.boerderijvanstee.nl/extra-gevulde-pompoensoep.html